ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Tuesday, December 21, 2010



Πολύχρωμες σελίδες γυρίζουν οι μέρες. Κουκίδες και σχέδια, δρόμοι γεμάτοι , προσμονές, ερειπωμένες συνειδήσεις, ζώδια που προφητικά θριαμβολογούν καινούριο έτος. Μνήμες πάνω σε ξεχασμένες χρονιές που θυμίζουν Χριστούγεννα. Να θυμηθείς το αλευρωμένο χριστόψωμο, τα μελομακάρονα κολλημένα στα δάχτυλα, εκείνη τη ντροπή τη παιδική που ξεπήδαγε απο τα μάτια σαν έδινες το χέρι για ευχές στα οικογενειακά τραπέζια. Το « ...πόσο μεγάλωσες πιτσιρίκο». Μεγάλωσες. Μαζί με τις γιορτινές υπενθυμήσεις κι εσύ. Ίσως ακόμη να έπαψες να ανακατεύεις τη μορφή σου στα Χριστούγεννα. Ίσως να γκρέμισες τα ασημοστολισμένα δέντρα χρόνια τώρα. Ε, και ; Αγάπησες τις ρίζες τους, όμως. Εκείνες που ρίζωναν για  ένα δεκαπενθήμερο μες το σαλόνι σου κι ήταν στεντόρειες σαν άγκυρες, που περίμεναν να ανασηκωθούν τεμπέλικα την αύριο των Θεοφανείων και δίπλωναν μαζί τους μια στενοχώρεια παιδική μέσα στα χαρτόκουτα. Στο πατάρι. Την επομένη ψαχούλευες με τα μάτια κάποιο ξεχασμένο στολίδι στο πατωμα, το κρυβες ανάμεσα στα χέρια να μη σου πάρουν την τελευταία ελπίδα των γιορτών. Να μη χωθεί κι εκείνη στο πατάρι.
Έχουν μια γλύκα οι παραμονές των Χριστουγέννων. Φτάνει να μη συνθλιβείς ανάμεσα σε αναμνήσεις. Φτάνει να μην γίνεις υπόλογος στο παρελθόν. Μεγάλωσες. Ε, και ; Γερνάω και γουστάρω να αφηγούμαι  το χθες. Μα έχω μέλλον, όχι θλίψη. Δεν ανοίγω τηλεόραση γιατί κουράστηκα τις προειδοποιήσεις, τις κακέκτυπες φιγούρες που ανάβουν λαμπιόνια σε πολυκαταστήματα σα γεννήτριες, , τις οικονομικές προφητείες που προδικάζουν γκρεμούς, τις γιορτινές φιλανθρωπικές συγκεντρώσεις που μνημονεύουν στοργή όταν τα ημερολόγια σημάνουν Δεκέμβρης. Εγώ αγαπώ όλο το χρόνο, θυμάμαι όλο το χρόνο, στολίζω όλο το χρόνο. Εκείνον που θα'ρθει. Με ξόρκια και εικασίες για υπέροχες στιγμές, με βεβαιώσεις πως όσες πτωχεύσεις και αν μου χρεώσουν, εγώ θα μάθω να αγωνίζομαι, με υποσχέσεις πως κανείς δεν θα ταπεινώσει το μέλλον μου. Γιατί κάποτε και η μιζέρια βρίσκει το θάνατό, τις παραμονές . Ανάμεσα σε φώτα και ύμνους γιορτινούς. Ανάμεσα στα σχέδια που σου οφείλουν και που δικαιούσαι να κάνεις.
Παραμονές Χριστουγέννων. Παραμονές του νέου έτους. Παραμονές μιας νέας αρχής.
Κατηφορίζοντας τους γιορτινούς δρόμους, λοιπόν, μη ξεχάσεις να κλείσεις το φως στο σκοτάδι. Δεν το έχουμε ανάγκη προς το παρόν.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!
read more “ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!”
 
Google Analytics Alternative